74η αιμοδοσiα του Ιερού Ναού μας

Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουνίου 2024
09:30 – 13:30
Η αιμοδοσία θα γίνει με ηλεκτρονική κράτηση στον παρακάτω σύνδεσμο: ΕΓΓΡΑΦΗ

Σχετικά με την αιμοδοσία

Οι ετήσιες ανάγκες αίματος στην πατρίδα μας ανέρχονται σε 400.000 μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε κάθε 10 νοσοκομειακούς αρρώστους, οι δύο τουλάχιστον χρειάζονται μετάγγιση αίματος. Επίσης για κάθε ασθενή με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται τουλάχιστον τριάντα μονάδες αίματος ετησίως.

Το αίμα δεν παράγεται… ούτε αντικαθίσταται… μόνο προσφέρεται!

Πού θα βρεθεί τόσο αίμα; Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τους πολίτες μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες αίματος, ώστε να αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι ανάγκες των ασθενών σε αίμα.


Για την κάλυψη όλων των αναγκών σε αίμα θα αρκούσε το 10% του πληθυσμού να προσφέρει αίμα μία φορά το χρόνο. Επομένως η αιμοδοσία είναι μια ευγενική πράξη, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές. Αποτελεί ένα δώρο ζωής για κάποιον, ο οποίος έχει απόλυτη ανάγκη από μετάγγιση αίματος.
Πρώτος αιμοδότης ήταν ο Κύριος ημών Ιησούς χριστός, που έχυσε επί του Σταυρού το πανάγιο Αυτού αίμα, «λύτρον ἀντί πολλῶν» (Μαρκ. 10,45 και Ματθ. 20,28) για την σωτηρία όλων των ανθρώπων.
Την ανάγκη αυτή για αίμα, η ενορία μας την ενστερνίστηκε από τα πρώτα χρόνια της έλευσης του π. Ευστρατίου Φελέκη στο Ναό μας. Από το 1987 δημιουργήθηκε η τράπεζα αίματος της Ενορίας μας. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, λόγω της ανάγκης επιστημονικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού για τις αιμοδοσίες συμβλήθηκε με το Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας. Από το 2013 και μετά, λόγω των ανακατατάξεων στον χώρο της υγείας συνεργαζόμαστε με το Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».
Από το 1987 έως και σήμερα γίνονται δύο αιμοδοσίες ετησίως, Άνοιξη και Φθινόπωρο, και συγκεντρώνονται κάθε φορά 100 – 110 φιάλες αίματος. Μέχρι σήμερα (Ιανουάριος 2019) έχουν γίνει 63 αιμοδοσίες, οι οποίες απέδωσαν πάνω από 5500 φιάλες αίματος.
Η πληροφόρηση των ενοριτών αλλά και των ενοριτών άλλων Ναών της Μητροπόλεώς μας γίνεται σε πρώτη φάση με την διανομή και αφισοκόλληση 8000 ενημερωτικών εντύπων. Στους παλαιούς αιμοδότες γίνεται προσωπικό τηλεφώνημα και τους αποστέλλεται σχετική επιστολή.
Τα παρασκευάσματα που προσφέρονται στους αιμοδότες είναι ευγενική προσφορά ενοριτών και της εταιρείας «ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΒΕΕ» μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της κου Παναγιώτη Μονεμβασιώτη.
Η ομάδα αιμοδοσίας της ενορίας μας αποτελείται από 35 ενορίτες οι οποίοι σε συνεργασία με τους ιερείς του ναού είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και διεκπεραίωση των αιμοδοσιών.
Το αίμα που συγκεντρώνουμε, διατίθεται κατά κύριο λόγο στους πάσχοντες ενορίτες μας , σε όλους τους αιμοδότες και τους συγγενείς αυτών, ανεξαρτήτως ενορίας, καθώς και σε παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Επίσης, η ενοριακή τράπεζα αίματος χορηγεί αίμα και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως αυτή των πυροπλήκτων αδελφών μας κατά την φονική πυρκαϊά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά.

Αφιέρωμα στην Αιμοδοσία της Ενορίας μας

Συχνές απορίες για την αιμοδοσία

Θα δώσεις περίπου 450 ml αίματος.

Βεβαίως. Στην ουσία επιβάλεται, αφού δεν θα μπρέσεις να αιμοδοτήσεις εάν δεν έχεις φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες τρείς με τέσσερεις ώρες. Επίσης θα ήταν καλό να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών (όχι αλοολούχων) τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τρείς μήνες, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερεις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο. Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια συχνότερα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αναπληρώνει τον όγκο αίματος(πλάσμα) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αναπληρώνονται από τον μυελό των οστών μέσα στις επόμενες τρείς με τέσσερεις ημέρες, ενώ ο σίδηρος αναπληρώνεται περίπου μετά από έξι με οκτώ εβδομάδες.

Πηγή
Αιμοδοσία